top of page

DE PARTNERS

Het project Watermonsters is een nauwe samenwerking tussen Waterland vzw , De Standaard en KU Leuven

logo_waterland_PNG.png

Waterland gaat samen met burgers en professionelen creatief aan de slag voor een Vlaanderen met alleen maar proper water. Als initiatiefnemer van Watermonsters heeft Waterland de ambitie om het thema van waterkwaliteit te laten leven in Vlaanderen en Brussel. Van de keukentafel tot aan de koffiezet!
Waterland heeft al heel wat ervaring met het enthousiasmeren van burgers en het opzetten van burgers wetenschaps-initiatieven rond water. Nieuwsgierig? Neem zeker een kijkje op www.waterlandvzw.be 

logo DS.png

De Standaard zet mee de schouders onder Watermonsters omdat de resultaten van dit grootschalige burgeronderzoek gaten kan opvullen in onze kennis over water. Die kennis kan zowel het publieke bewustzijn over het cruciale belang van water vergroten, en het beleid onderbouwen. De Standaard geeft je als eerste het nieuws, en we zeggen ook wat dat nieuws betekent. Dat doen we elke dag in de liveblogs en met onze journalistiek in onze nieuwsapp en op standaard.be.

Blijf betrokken in een wereld vol verandering. Kwaliteitsjournalistiek is onmisbaar om die bewegingen te vatten. Met inzicht, onderzoek en debat brengen we de verhalen achter de feiten. Live, grondig en betrouwbaar.

Met de expertise van 200 van de beste journalisten, fotografen, correspondenten en columnisten proberen we helderheid te scheppen.

KuLeuven.png

KU Leuven ondersteunt dit onderzoek via de Ingenieursfaculteit en meer specifiek de onderzoeksgroep rond stedelijke hydrologie en rivierkunde van professor Patrick Willems. Deze groep doet onderzoek naar oppervlaktewatersystemen waaronder waterlopen en rioleringen. In de eerste fase van dit burgeronderzoek zal zij de expertise inzetten om een doordachte selectie te maken van de ingeschreven burgers, zodat de resultaten maximaal bruikbaar zijn om wetenschappelijke conclusies te kunnen trekken. Zodra de meetresultaten zijn ingestuurd, zullen deze ruimtelijk en statistisch geanalyseerd worden. Hierbij worden de meetresultaten gecombineerd met conceptuele hydrologische waterloop- en rioleringsmodellen om de hydrologische toestand te kwantificeren op het ogenblik van de metingen, om in te schatten waar en wanneer de verschillende riooloverstorten in werking traden, en welke andere omgevingsfactoren een invloed hebben op de gemeten concentraties.

Watermonsters wordt mede mogelijk gemaakt door de inhoudelijke ondersteuning van Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu

logo_natuurpunt.jpg
Logo_BBL.png

Natuurpunt is een middenveldorganisatie die zich inzet voor de bescherming van natuur, biodiversiteit, open ruimte, leefmilieu, landschap en erfgoed. We vinden dat iedereen recht heeft op een gezonde natuurlijke omgeving.

Een gezonde natuur is immers meer dan alleen bossen en weilanden. Ook propere rivieren, beken en meren, vol leven, zijn essentieel voor een rijke biodiversiteit. Daarom zet Natuurpunt zich in voor de bescherming van al deze elementen, want ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Natuurpunt verenigt ook burgers die zich, los van politieke of andere overtuigingen, willen inzetten voor deze maatschappelijke opdracht. We motiveren en ondersteunen onze leden om actief bij te dragen op lokaal, regionaal en gewestelijk niveau. www.natuurpunt.be 

Bond Beter Leefmilieu werkt samen met geëngageerde burgers, natuur- en milieuverenigingen, overheden en bedrijven aan een duurzame toekomst. Elke dag bouwen we aan een gezond leefmilieu. Proper water speelt daarbij een cruciale rol, maar onze waterlopen zijn sterk vervuild. Dat kan anders! Daarom staan we volledig achter de campagne Watermonsters.

Watermonsters wordt financieel mogelijk gemaakt door

Waterleau, Aquafin en de Nationale Loterij

Waterleau.png
aquafin_logo_PNG.png
Nationale_Loterij_logo_PNG.png

Als grootste private waterbedrijf in Vlaanderen zet Waterleau zich in voor duurzaam waterbeheer. We bouwen waterzuiveringsinstallaties en bieden pasklare oplossingen voor waterhergebruik voor zowel industrie als gemeenten. Met onze deelname aan het burgerwetenschapsproject Watermonsters willen we het bewustzijn rond waterkwaliteit vergroten en bijdragen aan schonere Vlaamse waterlopen. Elke druppel telt! Samen maken we een verschil voor de toekomst van ons water. www.waterleau.com

Aquafin zorgt in Vlaanderen voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater en gaat op zoek naar ruimte voor water. Daarvoor bouwen en beheren we een transportnetwerk voor het afvalwater, rioolwaterzuiveringsinstallaties, infiltratie- en bufferelementen voor hemelwater. Met slimme infrastructuur versterken we de klimaatrobuustheid van Vlaanderen en dragen we bij tot een aangename en gezonde leefomgeving voor mens en natuur. Zorgvuldig omgaan met water en grondstoffen vinden we essentieel voor dat toekomstbeeld. Daarom helpen we niet alleen de waterkringloop intact te houden, maar maken we ook onze eigen werking duurzaam. 

Eind maart 2023 lanceerde de Nationale Loterij, samen met Minister Khattabi en Minister Van Peteghem opnieuw een projectoproep, ditmaal rond ‘duurzame ontwikkeling’. Daarvoor maakte de Nationale Loterij € 2.250.000 euro vrij. Uit de liefst 236 organisaties die zich met een project aanmeldden, selecteerde een professionele jury 112 laureaten die de boodschap kregen dat ze kunnen rekenen op de steun van alle spelers van de Nationale Loterij. Watermonsters is één van deze projecten die de Nationale Loterij hiermee ondersteunt.

De ondersteuning, de lokale verankering en het delen van het enthousiasme wordt mee vorm gegeven door

secundaire partners.jpg

Zij meten alvast mee!

Ontdek hier waarom

bottom of page